voedsel­verspilling

in de hele voedingsketen
1/3e van de voedselproductie wordt verspild. Zonde!
Dat gebeurt in de hele voedingsketen, hieronder beschrijven we per ketenspeler hoeveel en waarom er verspild wordt:

Producent: 39%

Met ‘producent’ bedoelen we alle boeren, telers, fabrieken, productverpakkers en tussenhandelaren. Bij de producent worden producten weggegooid vanwege bijvoorbeeld oogstverliezen, overschotten of een afwijkende maat of uiterlijk. Afnemers willen de mooiste producten. De vraag is alleen: wat gebeurt er met het overschot aan producten waar soms helemaal niets aan mankeert of soms net iets minder mooi zijn? Wij vinden dat hier ook een markt voor moet zijn. Zo zullen wij groenten en fruit van lokale boeren afnemen die misschien wat minder mooi eruit zien, maar daarom helemaal niet minder lekker zijn!

Supermarkt: 5%

Supermarkten zijn verantwoordelijk voor zo’n 5% van alle voedselverspilling. De oorzaken zijn bijvoorbeeld inschattingsfouten omtrent vraag en aanbod (te veel producten ingekocht) of omdat de supermarkt haar kwaliteitseisen hoog wil houden. Consumenten laten een kleine courgette of paprika met een vlekje ook vaak liggen. Supermarkten zijn een belangrijke spil in de voedselketen en bepalen de kwaliteitseisen voor producenten en hebben ook invloed op de verspilling bij de consument. Bij Stoemp Deluxe zullen wij ook deze reststromen van lokale supermarkten opkopen, die anders in de vuilnisbak zouden verdwijnen.
Verdeling voedselverspilling in beeld
bron: instock.nl

Horeca: 14%

Ook in de horeca wordt er nog steeds veel voedsel weggegooid. Dit komt vaak door te grote porties, strenge voedselveiligheidseisen, slechte inkoop of een gebrek aan creativiteit om bruikbare producten nog te verwerken in gerechten. Bij Stoemp Deluxe doen we er uiteraard alles aan om zelf zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Dit doen onze chefs door zoveel mogelijk het hele product te gebruiken.

Consument: 42%

Het meeste wordt verspild bij mensen thuis! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten. We geloven dat dit veel minder moet kunnen, en we willen bij Stoemp Deluxe mensen dan ook inspireren hoe ze dit op een leuke manier kunnen aanpakken!
Help mee
Dat voedselverspilling zonde is, is logisch. Zonde van het eten, zonde van het geld, vreselijk voor al die mensen die iedere dag honger lijden.

Maar voedselverspilling heeft ook een enorme impact op het milieu. Voor de productie van voedsel zijn namelijk ontzettend veel grondstoffen nodig. De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Op die manier versterkt voedselverspilling de klimaatverandering dus ook enorm.

Genoeg redenen dus om voedselverspilling tegen te gaan!
Dat doen we bij Stoemp Deluxe door samen te werken met lokale leveranciers zodat we dagelijks gebruik maken van deze reststromen en ze om te toveren tot heerlijke Stoemps.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste
de nieuwste Stoemps, weetjes, acties en meer!

Contactgegevens

Diestersteenweg 4
3510 Hasselt

011 18 26 26
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingsuren

  • Maa - vrij
    11u - 18u
  • Zat, zon- & feestdagen
    Gesloten
© Stoemp Deluxe. All rights reserved.
Designed by Creative Crush.